tisdag 4 augusti 2015

Premiär - Mitt egenfärgade garn

Åh så kul det var att färga garn! 

På sommarens hittills varmaste dag var det dags. Färgen blandades enligt tips från Tant Kofta och sedan var ser bara att prova sig fram. 
Började med att lägga två nystan à 100 gr i en ugnsfast form tillsammans med alldeles för lite färg. Formen skulle stå där från 0-175 gr gr sedan ytterligare 20 min. Efter ca 45 min och en ökad temperatur till drygt 200 gr var det ingen skillnad. 

Garnet - mina absolut första egenfärgade - blev inte som jag tänkt men ganska fräcka ändå! 
Vit-gul spräckliga!! 


Funderade på hur jag skulle göra istället och tack vare två ledstjärnors bloggar - TantKofta och Rät & Avig fick jag nog till det och därigenom snurr på det hela (tror jag är bäst att tillägga).

Garnet är ett sockgarn 75 ull/25 nylon, 400m/100 gr och jag blötte garnet och lät det dra i ljummet vatten ca 10 min, tog upp det och hällde sedan i färgen i vattnet och la tillbaka garnet. Lät det puttra i ca 45 min på en värme runt 90 grader, mätte med kött-termometern :)

Håll grytan kokande    
Första omgången fegade jag lite när det gällde färgen och höll mig till olika varianter av gul. Var även alldeles för snål med mängden färg.Ovan ser du det första två nystanen - vanilj och citrongul-spräckliga, de ska jag behålla själv och de ska bli ett par sockar till mig.

Insåg här hur himla roligt detta var och var tvungen att fortsätta med nästa 5 härvor som väntade. Detta är också ett sockgarn 75% ull 25% nylon DK, 225 m/100 gr.

Nu skulle olika färgblandningar provas då det var bara att leta fram alla större kastruller jag hade. 


Tänk att färgning kan få en att glömma äta - inså det efter en bra stund - levde på kaffe och en halv kanelbulle - inte bra men tiden fanns inte. 


Läste mig till att garnet ska rinna av ordentligt och framför allt svalna innan det centrifugerades och eftersom dagen idag har varit den varmaste hittills
(29,8 gr) gick det ganska fort.
In med garnerna i tvättpåsar och sedan centrifugerades de. 

Nedan hänger de på tork och de färdiga härvorna kommer imorgon.


Det här var hur kul som helst och eftersom jag fortfarande har semester har jag beställt nya garner av Viola Shavon som jag hoppas kommer snabbt.

Tjohoo vad kul detta var! 

Allt gott! / Ulrika
2 kommentarer:

  1. Det ser jättebra ut! Blir faktiskt sugen på att testa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det - inte speciellt svårt men så kul!

      Radera